Pozostając w temacie zdrowych nawyków żywieniowych i korzystania z sezonowych dobroci pozachwalam trochę cudowną dynię!

Dynia zawiera karotenoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Karoten, witamina C, witaminy B to tylko niektóre składniki tej cudownej rośliny. Dynia dba o nasze zdrowe serce i pomaga redukować ryzyko wystąpienia raka. Karoten i inne antyoksydanty wspomagają między innymi naprawę naszej skóry po uszkodzeniach spowodowanymi promieniami UV. Dlatego jest idealnym składnikiem naszych jesiennych potraw. Bogata jest w wiele cennych składników mineralnych i witamin.

Ważnym punktem jeśli chodzi o naszą urodę jest fakt, iż witaminy z rodziny B ( B2, B3, B6, B9) pomagają zwalczyć trądzik. Mogłabym już tutaj zakończyć chwalenie, bo czego chcieć więcej, ale nadmienię jeszcze o kilku najważniejszych minerałach jakie zapewnia nam nasza bohaterka, a mianowicie: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź.

Dynię należy jeść ponieważ jest zdrowa, ale jest jeszcze jeden bardziej prozaiczny powód, choć także ważny – nasza hallowenowa królowa jest po prostu przepyszna. Na dowód tego polecam poniższy przepis na najłatwiejszą i najszybszą dyniową zupę na świecie ; ) Smacznego!

*

Staying at a topic of healthy eating habits and getting benefits of seasonal goodness I will praise a bit a wonderful pumpkin!

Pumpkin contains carotenoids, very strong antioxidants. Carotene, vitamin C, vitamin B are just some of the ingredients of this wonderful vegetable. Pumpkin takes care of our healthy heart and helps to reduce the risk of cancer. A large amount of antioxidants such as carotenes help to nourish and repair our skin after damage caused by UV rays. Therefore, it is an ideal ingredient of our autumn dishes. It is abundant with many valuable minerals and vitamins.

An important point in taking care of our beauty is that B-group vitamins (B2, B3, B6, B9) help fight acne. I would like to finish here my praises for the pumpkin, because I don’t need more, but I will mention some of the most important minerals our today’s star gives us: iron, magnesium, potassium, zinc, copper.

Pumpkin should be eaten because it’s healthy, but there is one more prosaic reason, but also important – our Queen of Halloween is simply delicious. And to prove this I recommend the following recipe for the easiest and fastest pumpkin soup in the world ; ) Bon Appetite!

Ingredients / składniki:

SOUP:  2 1/4 cups pumpkin puree, 2 shallots, diced, 4 cloves garlic, minced, 3 cups vegetable broth, 1/3 cup light coconut milk, 1 1/2 Tbsp. maple syrup or agave nectar, 1/4 tsp sea salt, 1/2 tsp ground cinnamon, 1/2 tsp nutmeg

GARLIC KALE SESAME TOPPING (Optional):  1 cup roughly chopped kale
2 large garlic clove, minced, 2 Tbsp. raw sesame seeds, 1 Tbsp. olive oil, 1/8 tsp. sea salt

*

ZUPA: 1 niewielka dynia np. butternut squash upieczona wcześniej do miękkości w piekarniku (piekarnik rozgrzany do ok 180-200 stopni piec ok 30-40 minut), 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, ok 750 ml bulionu warzywnego, ok 80 ml mleczka kokosowego, ok 20 ml syropu klonowego, szczypta soli, łyżeczka startego cynamonu, łyżeczka startej gałki muszkatałowej.

JARMUŻ z czosnkiem i sezamem: kilka listków jarmużu pokrojonych na małe części, 2 ząbki czosnku, surowe ziarna sezamu, odrobina oliwy z oliwek, szczypta soli.

Directions / wykonanie:

  1. To a large saucepan over medium heat add 1 Tbsp. olive oil, shallot and garlic. Cook for 2-3 minutes, or until slightly browned and translucent. Turn down heat if cooking too quickly.
  2. Add remaining ingredients, including the pumpkin, and bring to a simmer.
  3. Bring to a boil, then turn the heat to low and simmer for about 20 minutes, untilthe soup has reduced and thickened slightly.
  4. Puree with an immersion blender or in a stand blender until very smooth.
  5. Serve as is or with Kale-Sesame topping.
  6. For the Kale-Sesame topping: In a small skillet over medium heat, dry toastsesame seeds for 2-3 minutes, stirring frequently until slightly golden brown.
    Be careful as they can burn quickly. Remove from pan and set aide. To the still hot pan, add olive oil and garlic and sauté until golden brown—about 2 minutes. Add kale and toss, then add a pinch of salt and cover to steam. Cook for another few minutes until kale is wilted and then add sesame seeds back in. Toss to coat and set aside for topping soup.
  7. Leftovers keep in the fridge for up to a few days and in the freezer for up to a month or more.

*

  1. Do dużego garnka na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, pokrojoną szalotkę i poszatkowany czosnek. Gotuj ok 2-3 minuty, aż będą lekko zarumienione i półprzezroczyste.
  2. Dodać pozostałe składniki, w tym dynię i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu.
  3. Po zagotowaniu się zupy, zmniejsz ogień na niską temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż zupa zredukuje nieco swoją objętość i tym samym zagęści się.
  4. Zmiksuj zupę blenderem.
  5. Zupa jest gotowa do podania i możesz użyć na wierzch uprażonych pestek dyni lub jarmużu wg poniższej receptury.
  6. Jarmuż do przybrania: Na małej suchej patelni na średnim ogniu upraż nasiona sezamu przez 2-3 minuty, często mieszając, aż będą lekko brązowe. Uważaj, ponieważ mogą się szybko spalić. Przełóż je z patelni do miseczki i odstaw. Na tę samą rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i czosnek, aż się lekko zrumieni – około 2 minut. Następnie dodaj jarmuż i wymieszaj z czosnkiem, dopraw szczyptą soli i przykryj przykrywką. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż jarmuż zwiędnie, a następnie dodaj nasiona sezamu. Przełóż gotowy jarmuż na zupę.
  7. Pozostałości przechowywać w lodówce przez kilka dni lub w zamrażarce na okres do miesiąca lub dłużej.

Bon Appetit!